ACDSee Pro 7

Koko valokuvauksen työnkulun hallitsevan ohjelman uusimman version järjestelyosio on entistäkin parempi. Muilla osa-alueilla se jää kuitenkin jonkin verran jälkeen kilpailijoistaan.

#Ohjelmistot #ACDsee
8.3

ACDSee Pro on Lightroomin tavoin ohjelma koko valokuvauksen tietojenkäsittelyn työnkulkuun kuvien tuomisesta, järjestelystä ja kuvankäsittelystä aina niiden esittämiseen asti esim. internetissä. Versiossa 7 on yleissilmäyksen saaminen helpottunut. Vakioasetuksilla ohjelma avaa Kuvat-kansion, jossa näkyvät pikkukuvat ja alikansiot, ja alkaa saman tien indeksoida avattuja kansioita. Kun kuva merkataan, näkyy uudessa paneelissa yhteenveto, jossa näkyvät aukko, valotusaika, herkkyys ja valon mittaustapa. Tiedot piti ohjelman aikaisemmissa versioissa etsiä pitkästä listasta, joten tilanne on siinä suhteessa parantunut selvästi. Karttatoimintoa on myös paranneltu Reverse Geocoding -toiminnolla. Kun kuva sijoitetaan ohjelman maailmankartalle, voidaan yhdellä napsautuksella kuvan metatietoihin lisätä esimerkiksi maa ja kaupunki. Se on todella kätevää!

Lightroomin jalanjälkiä

Kuvankäsittelyosiossa, joka nyt toimii myös raakamuuntimena, voidaan nyt kloonata ja korjailla hävittämättä tietoa, jos esim. halutaan poistaa piskuja tai muita virheitä. Työkalu toimii hyvin, ja tulokset ovat hyviä. Koska tietoa ei hävitetä, voidaan korjauksissa aina palata lähtöruutuun. Tilaa ei kuitenkaan juuri säästy, koska ohjelma tekee piilotetun jpg-kopion kuvasta korjauksineen. Kuvaan voidaan lisätä liukuja, joihin sisältyy tietynlaista kuvankäsittelyä. Tällä tavoin voidaan osassa kuvaa säätää esimerkiksi valotusta, värikylläisyyttä tai kontrastia muun osan kuvasta säilyessä ennallaan. Toiminto on kätevä, kun esimerkiksi halutaan tummentaa taivasta.

Valkotasapainoa ei kuitenkaan voida säätää liukuvasti. Sekä kloonaustyökalut että liu’ut ovat kuitenkin työkaluja, jotka löytyvät yhtä lailla ja paremmin toimivina Lightroomista. Adoben ohjelmat ovat yhä edelleen tehokkaampia kuvankäsittelyyn, mutta ACDSee Pro 7:n järjestelyosa on salamannopea silloin, kun kun kuvia lajitellaan ja esim. lisätään hakusanoja, ja kuvakokoelman kokonaisuus näkyy yhdellä silmäyksellä. Siinä ACDSee pesee Lightroomin. Järjestelyosio voi jo yksinkin olla kullan arvoinen, jos kuvankäsittelyyn on jo olemassa kunnollinen ohjelma. Hinta on tosin kova.

Arvio

Ohjelma on yksi markkinoiden selvästi parhaista kuvien järjestelyyn ja tarkasteluun. Kuvien läpikäyminen on nopeaa ja tietojen lisääminen kuviin on nopeaa. Ohjelmaa ei kuitenkaan kannata valita kuvankäsittelyosion perusteella, koska siinä se jää kovimmista kilpailijoista jälkeen. Sen vuoksi myös ACDSee Pro:n hinta on kovemmasta päästä.

Ominaisuudet

Merkki
ACDsee