Lr_cc_appicon_noshadow_2017

Adobe Lightroom CC

Adobe yllätti uudella Lightroomin lisäversiolla. Siinä on monia käteviä toimintoja, mutta edistyneelle valokuvausharrastajalle sillä ei ole juurikaan käyttöä.

#Ohjelmistot #Adobe
8.0

Adobe Lightroom CC on Lightroomin viimeisimmän ohjelmaversion nimi, ja se sisältääkin monia tuttuja kuvankäsittelytoimintoja, joista olemme pitäneet perinteisessä Lightroomissa. Monille käyttäjille tärkeitä toimintoja, kuten HDR ja panoraama sekä mahdollisuus käsitellä useita kuvia samalla kertaa, on jätetty pois. Suoraan CC:stä ei voida myöskään tulostaa kuvia eikä katsella niitä kokoruututilassa.
Käyttöliittymää on reippaasti uudistettu, ja nyt se muistuttaakin paljolti Lightroomin mobiiliversiota pyöreine liukusäätimineen ja kevyine designeineen. Jotkut innostuvat sen modernista ulkoasusta perinteiseen Lightroomiin verrattuna, mutta meistä tuntuu lähinnä siltä, että uusi ohjelmaversio on kyhätty pikaisesti mobiiliversiosta tietokoneen näytölle sopivaksi.
CC:ssä on toki monia fiksuja ja moderneja mahdollisuuksia. Kaikista paras ja suurin uudistus on se, että varmuuskopioinnista ei tarvitse erikseen huolehtia. Kaikki ohjelmaan tuodut kuvat näet kopioidaan automaattisesti Adoben palvelimelle. Valokuvat ovat siis tallessa pilvipalvelussa, vaikka niiden omistajan tietokone menisi rikki tai varastettaisiin. Tämä ominaisuus olisikin tarpeen olla Lightroom Classicissa. CC:ssä kuvat myös voidaan synkronisoida eri laitteiden välillä. Kuvien tuonti älypuhelimelta käy automaattisesti, ja jos CC:n hakukenttään syötetään vaikkapa sana ”Basketball”, ohjelma osaa etsiä koripalloaiheiset kuvat. Tämä älytoiminto ei kuitenkaan ole erehtymätön – koripallokuvia tulee nimittäin esiin myös hakusanalla ”Tennis”.
Niille, jotka eivät vielä tunne Lightroomia, on oppiminen uudella CC:llä entistä helpompaa, mutta kokeneet harrastajat ja Lightroom-käyttäjät voivat aivan rauhassa pitäytyä Classicissa.

Arvio

Sisältää useimmat samat tutut, edistykselliset käsittelytoiminnot kuin perinteinen versio. Automaattinen varmuuskoipiointi ja älykäs hakutoiminto.
Kartta-, tulostus-, nettigalleria- ja kuvakirjatoiminto puuttuvat. Näppäin- oikotiet eivät ole Classicin tasoa, ja käyttöliittymä on yksinkertainen.

Ominaisuudet

Merkki
Adobe