Adobe Photoshop CC

Photoshopin uusin versio on täynnä uusia hyödyllisiä toimintoja, joiden avulla saa esimerkiksi entistä terävämpiä kuvia. Tärkeimmällä uudistuksella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä kuvankäsittelyn kanssa.

#Ohjelmistot #Adobe
9.1

Kaikki on ennallaan – hyvässä mielessä. Ensi silmäyksellä uusi Photo­shop on lähes samanlainen kuin aikaisemmat versiot. Käyttäjä voi noudattaa tuttuja työtapojaan samalla kun ohjelmassa on myös uusia hyödyllisiä toimintoja niin kuin yleensäkin Photoshopin uusissa versioissa.
Uutuuksien joukossa on parannettu Smart Sharpen -terävöintisuodin. Jos aikaisemmissa versioissa terävyyttä lisäsi vähän reilummin, suodin ei käsitellyt yksityiskohtia ja tasaisia pintoja kovin hellävaraisesti. Suotimen uudella versiolla tulokset olivat selvästi parempia. Nyt on myös mahdollista suurentaa kuvan kokoa interpoloimalla ilman havaittavaa laadun huononemista, ja jo ennestään erinomaisen raakakuvamuuntimen uusia työkaluja ovat korjailusivellin Healing Brush ja automaattinen horisontin oikaisu. Lisäksi ohjelman suorituskyky on parantunut. Se näkyy etenkin Blur- ja Liquify-toimintojen päivitysnopeuden parantumisena.
Uuden version odotetuimpia uusia työkaluja on tärähdysepäterävyyden poistotyökalu Camera Shake Reduction. Se toimii ajoittain erinomaisesti, mutta saattaa aiheuttaa pikselöitymistä. Vaikka sen korjauskyvyllä on rajansa, moni aikaisemmin poistettavaksi tuomittu kuva saatiin sillä kuitenkin käyttökelpoiseen kuntoon.

Edullisesti alkuun

CC-versiossa on joukko muitakin parannuksia, kuten suodin, joka avaa tason raakakuvamuuntimessa. Huonompi uutinen on se, että Photo­shop CC osoittautui ohjelman tähän mennessä epävakaimmaksi versioksi. Adobe on luvannut, että vika korjataan. Siksi vakausongelmat eivät ole vaikuttaneet antamaamme arvosanaan.
Uuden version merkittävin uudistus on kuitenkin se, että Photoshopia ei voi enää ostaa, vaan sen käyttöoikeudesta on maksettava kuukausimaksu. Kolmen vuoden vuokrakustannus on suunnilleen samaa luokkaa kuin ohjelman aiempien versioiden hankintahinta. Mielestämme käyttömaksu on kohtuullinen.

Arvio

Photoshop on koko olemassaolonsa ajan ollut kuvankäsittelyohjelmien ykkönen, ja Photoshop CC -version uudet ominaisuudet varmistavat, että tämä asema säilyy edelleen. Tähän vaikuttavat etenkin terävyyteen liittyvät toiminnot. Tilauspohjaisuuden ansiosta uusimpaan Photoshopiin pääsee käsiksi ilman satojen eurojen sijoitusta.

Ominaisuudet

Merkki
Adobe