Adobe Photoshop CC

Photoshopia päivitetään Creative Cloudin jäsenyystilaajille jatkuvasti. Kesällä jakoon tuli ensimmäistä kertaa suurempi päivitys. Ohjelma asettaa kuitenkin myös tietokoneelle entistä kovemmat vaatimukset.

#Ohjelmistot #Adobe
8.8

Siinä missä Elements ja Lightroom voidaan edelleen ostaa, on Photoshopin jo vuoden saanut vain tilaamalla Creative Cloudin, jossa ohjelma voidaan jatkuvasti päivittää uusimpaan versioon. Vuonna 2012 Photoshop CS6 maksoi alle 900 euroa. Nyt Photoshop CC:n saa 12,29 eurolla kuukaudessa, ja mukaan tulee vielä Lightroom. Taloudellisesti ajatellen kysymyksessä on siis varsin houkutteleva pakkaus.

CC:n uusi päivitys (2014) toi mukanaan mainion valikoiman uusia toimintoja, joilla kuvankäsittely helpottui entisestään. Uudella Spin Blur -suotimella saadaan pyörään vauhtia vaikka se olisi kameraan nähden vinossa. Terävöinnin ja pehmennyksen hallintaan on myös uusia välineitä, joilla kuvan eri osien korostaminen käy helposti. Ne ovat todella arvokkaita työkaluja, kun halutaan kiinnittää huomio pääkohteeseen esimerkiksi muotokuvassa.
Käyttöliittymä on entisensä. Elementsin käyttäjä pääsee alkuun kuin vanhasta muistista. Jos tietokoneella jo on Photoshop, tarjoutuu CC (2014) siirtämään kaikki siihen tehdyt henkilökohtaiset asetukset, esimerkiksi siveltimien koot, uuteen järjestelmään. Liitännäiset eivät kuitenkaan siirry automaattisesti.

Älykkäitä maskeja

Toinen hyödyllinen uusi toiminto on se, että nyt raakakuvamuuntimessa voidaan maalata maskeja niin, että esimerkiksi taivaalle voidaan vetää liukuväritehoste ja jättää samalla puiden latvukset ja talojen katot koskemattomiksi.
Photoshop ei kuitenkaan päivity itsekseen, vaan päivitykset on tarkistettava ja tehtävä itse.
Adobe esittää vähimmäismääräksi kaksi gigatavua keskusmuistia, mutta neljäkään ei aina täysin riitä. Vaikuttaa myös, että ohjelman suomentajat eivät ole valokuvaajia. Näin esim. raakamuuntimessa kuvan tummiin alueisiin viitataan sanalla varjostus. Se ei ole likikään niin ammattimaista kuin ohjelma on muuten – onhan Photoshop CC kuvankäsittelyohjelmien kuningas vailla vertaa niille, jotka ovat toden teolla kiinnostuneet ottamaan kuvistaan irti kaiken, mikä suinkin vain on mahdollista.

Arvio

Photoshop oli ja on oikea ohjelma monipuoliseen kuvankäsittelyyn, eikä hintaakaan oikein voi tätä taustaa vasten moittia, varsinkin kun mukana tulee Lightroom. Photoshop CC: muistivaatimukset ovat kuitenkin paljon suuremmat kuin Adobe kertoo, jos toiminnasta halutaan ongelmatonta. Meidän mielestämme alaraja on kahdeksan gigatavua.

Ominaisuudet

Merkki
Adobe