anm_pse15_01

Adobe Photoshop Elements 15

Uusi Elements panostaa täysi- ja puoliautomaattisiin toimintoihin, jotka tekevät perhekuvaajan elämän helpommaksi. Tosiharrastajalle on tarjolla vähemmän.

#Ohjelmistot #Adobe
9.0

korjaa tilanteen, jos kuvattava ei hymyile leveästi tai jos hänen silmänsä ovat liian kaukana toisistaan. Uuden Elementsin Editor-osaan kuuluvan Adjust Facial Feature -toiminnon avulla on nimittäin helppo säätää kasvojen ilmeitä sekä silmien, nenän ja suun ulkonäköä. Emme puutu asian eettisyyteen mutta toteamme, että toiminto on erittäin kätevä. Pidimme myös Speed Pan -tehosteesta, jolla toimintakuvan jähmettyneisiin osiin saa liike-epäterävyyttä. Sen lisäksi Elements 15 ei tarjoakaan kehittyneelle harrastajalle paljoa uutta. Työkalupakki on entisellään, eikä sellaisia Photoshop CC:n kiinnostavia toimintoja kuin Tone Curve tai HSL/Grayscale ole otettu Elementsin Camera Raw -osioon. Voikin sanoa, että Elements on hitaasti mutta varmasti siirtymässä Photoshopin kevyemmästä versiosta perheohjelmaksi, jonka täys- ja puoliautomaattiset kuvankäsittelytoiminnot tähtäävät siihen, että käyttäjä pystyy hallitsemaan kuvapankkiaan ja saa enemmän irti kuvistaan. Tätä varten mukaan on tullut uusia opastettuja toimintoja, ja lisäksi Elements 15 on yhteensopiva kosketusnäyttöjen kanssa. Jos Elementsin kehitys tuntuu pettymykseltä, saatat ehkä ihmetellä, miksi ohjelma on saanut meiltä näinkin hyvän arvosanan. Syynä on, että Elements on edelleenkin erinomainen ohjelma. Se tarjoaa kaikki Photoshop CC:n perustoiminnot erittäin kohtuulliseen hintaan. Sitä on mukava käyttää, työvälineet toimivat täsmällisesti, ja eron huomaa selvästi, kun on kokeillut ohjelman kilpailijoita. Ohjelma on saatavilla muun muassa ruotsin ja tšekin kielellä, mutta suomenkielistä versiota saa vielä odottaa.

Myös Photoshop Elementsin 15. versiossa on kuvankäsittelyosio, jossa on kolme välilehteä, Quick, Guided ja Expert. Expert-osio muistuttaa edelleen perinteistä Photoshopia: siinä on lähes kaikki perustyökalut sekä mahdollisuus käyttää maskeja, säätötasoja ja lisäksi erilaisia tehosteita ja graafisia elementtejä, jotka itse asiassa mahdollistavat sellaistakin, mitä isoveli-Photoshopissa ei ole tarjolla. Quick vähentää selvästi työkalujen lukumäärää, mutta vastaavasti esimerkiksi vasta-alkajan on helpompi hahmottaa kokonaisuutta. Guided-osiossa on mahdollisuus säätää valoa, värejä ja kontrastia. Toiminto valitaan linkistä, joka näyttää ennen ja jälkeen -versiot. Toisena mahdollisuutena on edetä vaiheittain kohti toivottua tulosta. Guided vaatii hyvää englannin kielen taitoa. Organizer-osio, jota käytetään kuva-arkiston hallintaan, on samanlainen kuin ennenkin vain sillä erolla, että nyt mukana on automaattinen aiheentunnistus. Se toimii hyvin tavanomaisissa perhekuvissa ja tunnistaa esimerkiksi kasvot ja auringonlaskut. Se on kuitenkin hidas eikä kovin tarkka, ja se sekoittaa herkästi maisemat ja muut miljöökuvat, joten hakusanojen lisääminen käsityönä on edelleen tarpeen.
Toiset saattavat arvostaa sitä, että Elementsin voi edelleen ostaa pakkauksessa, jossa on asennus-dvd. Jos kuvaat myös videoita, kannattaa harkita 155 euroa maksavaa Elements 15 -pakettia; siinä on mukana myös Premiere Elements, joka on loistava ohjelma videoiden editointiin.

Arvio

Elements on edelleen markkinoiden paras kuvankäsittelyohjelma, jonka saa noin sadan euron hintaan. Laajat mahdollisuudet kasvojen muokkaukseen.
Versio 15 ottaa jälleen pienen askeleen tosiharrastajien ohjelmasta perhekuvaajien suuntaan. Photoshop CC:n jotkin hyödylliset toiminnot puuttuvat.

Ominaisuudet

Merkki
Adobe