Adobe Photoshop Lightroom 5

Lightroom on ammattilaisille ja aktiivikuvaajille sopiva ohjelma, jolla hoidetaan sekä kuvakokoelman hallinta että kuvankäsittely.

#Ohjelmistot #Adobe
9.0

Lightroom on ammattilaisille ja aktiivikuvaajille sopiva ohjelma, jolla hoidetaan sekä kuvakokoelman hallinta että kuvankäsittely. Tämä nopea ohjelma on parhaimmillaan, kun satoja kuvia pitää saada nopeasti järjestykseen. Ohjelmalla voi käsitellä niin jpeg- kuin raakakuviakin. Toisin kuin Photoshopissa ja Elementsissä, erillistä raakakuvamuunninta ei ole, vaan jpeg-kuvat ja raakakuvia säädetään samoilla työkaluilla ja samalla tavalla. Adoben kolmen Photo­shop-ohjelman raakakuvamuuntimet ovat likipitäen samanlaiset. Tulokset olivat erinomaisia, käsiteltiinpä sitten testitaulusta otettuja tai tavanomaisempia kuvia. Erityisen vaikuttavaa oli se, miten hyvin Lightroomilla saatiin säädetyksi viisi aukkoa alivalotettu kuva. Lightroomia voidaan käyttää kahdella näytöllä. Raakakuvia käsiteltäessä kuva voi olla toisessa näytössä suurennettuna sadan prosentin kokoon, jolloin voidaan tarkistaa esimerkiksi jonkin säädön vaikutuksen rakeisuuteen. Yksi kätevistä yksityiskohdista on se, että apulinjat tulevat tarvittaessa esiin tiettyjen työkalujen yhteydessä, esimerkiksi kaatuvien linjojen oikaisussa. Ohjelma korjaa automaattisesti objektiivien virheitä, ja Adobe lisää ohjelman tietokantaan uusien kameroiden ja objektiivien tietoja muita valmistajia nopeammin. Lightroomin hinta on edullinen.

Arvio

Epäilimme, että Adoben ohjelma ei olisi yhtä hyvä kuin DxO ja Capture One, mutta Lightroomin erinomainen muunnosmoottori, joka on sama kuin Photoshop CC:n Camera Raw, tuotti selvästi testin parhaat kuvat.

Ominaisuudet

Merkki
Adobe