anm_xposurex21

Alien Skin Exposure X2

Alien Skinin uudella kuvankäsittelyohjelmalla voi hoitaa sekä järjestelyn että raakamuuntamisen, mutta jokin aivan muu ihastuttaa uutuusohjelmassa.

#Ohjelmistot #Alien skin
8.3

Alien Skinin ohjelmien lippulaiva on uusi Exposure X2. Se on kuvien järjestely- ja käsittelyohjelma, jossa on myös raakakuvamuunnin. Järjestelymahdollisuudet ovat kuitenkin rajoitetut. Kuviin ei voi esimerkiksi lisätä hakusanoja tai paikkatietoja. Kaikki tapahtuu samassa näkymässä, joten ei ole tarpeen siirtyä osiosta toiseen, mutta muuten ohjelma muistuttaa rakenteeltaan paljon Lightroomia – jopa sen kopioksi asti.
Säädöt ovat eri paneeleissa, joita ovat esimerkiksi Basic ja Detail. Ne ovat sinänsä mainioita, mutta Lightroomin säätöjä on helpompi hallita tarkasti ja toimintoja on siinä enemmän. Exposure X2:ssa muun muassa objektiivin virheiden korjausmahdollisuuksia on vähemmän ja valkotasapainon säädössä ei käytetä kelvinejä vaan plus- ja miinussäätöjä, mikä on hankalaa.
Ohjelman suurimpana vahvuutena ovat lukuisat esiasetukset, joita voi lisätä kuvaan yhdellä napsautuksella. Niitä on yli 500 ja ne on jaettu 25 eri luokkaan. Valittavina on esimerkiksi analogisia filmejä värillisinä ja mustavalkoisina sekä tehosteita, joissa kuvan värejä vaimennetaan tai kuvaan lisätään naarmuja. Tehosteen voimakkuutta säädetään kätevästi yhdellä liukusäätimellä. Kaikki tehosteet näytetään miniatyyrikuvina, ja miellyttävä yksityiskohta on, että tehoste näkyy suuressa kuvassa, kun hiiren osoitinta pidetään miniatyyrikuvan päällä. Tehoste lisätään kuvaan vasta, kun hiirtä napsautetaan miniatyyrin päällä.

Exposure X2 on sekä itsenäinen ohjelma että toimii Lightroomin ja Photoshopin liitännäisenä. Kuvan voi lähettää Lightroomista suoraan Exposureen, ja kun siihen on lisätty tehoste ja napsautettu Save-painiketta, muutettu kuva siirtyy suoraan Lightroomin kirjastoon. Photoshopissa Exposure X2 toimii kuin muutkin liitännäiset, ja se avataan valikon kohdasta Filter. Sen jälkeen kuvaan lisätään tehoste ja napsautetaan kohtaa Apply, jolloin tehoste tulee omalle tasolleen Photoshopiin.
Kuvankäsittelytoimintoihin on lisätty hyvin toimiva Spot Heal -työkalu, jolla voi hyvin tuloksin poistaa läiskiä ja muuta sen tapaista. Ohjelma toimii häviöttömästi, mikä tarkoitaa, että säädöt eivät tallennu alkuperäiseen kuvaan. Sen sijaan toimitaan kuten Lightroomissa: kuvat viedään eli eksportoidaan, jolloin niiden käsitellyt kopiot tallentuvat kuvatiedostoiksi. Uuden ohjelmaversion Export-toiminto on aiempaa parempi, ja monen kuvan vienti samalla kertaa sujuu kätevästi. Hienoa on sekin, että kuvia ei tarvitse tuoda käsiteltäviksi. Sen sijaan valitaan oikea kansio vasemmasta reunasta, jolloin kaikki kansion kuvat tulevat näkyville.
Pidämme Lightroomia parempana tavalliseen kuvankäsittelyyn, raakamuuntamiseen ja järjestelyyn, mutta Exposure X2:n lukuisat tehosteet ovat kiinnostavia ja hyvin toimivia.

Arvio

Sisältää monia hyviä tehosteita, jotka esimerkiksi jäljittelevät vanhoja analogisia filmikuvia. Tehosteet saa lisätyksi yhdellä napsautuksella.
Kuvien käsittely ja järjestely eivät ole aivan samalla tasolla kuin vahvimmilla kilpailijoilla kuten esimerkiksi Photoshop Lightroomilla.

Ominaisuudet

Merkki
Alien skin