anm_alienskin_01

Alien Skin Exposure X3

Lightroomin kannoilla

tekijä Välineopas #Ohjelmistot #Alien skin
8.7

Yhdysvaltalainen Alien Skin valmisti alun perin lisäohjelmia esimerkiksi Photoshopiin, mutta Exposure on aito kuvankäsittelyohjelma sekä kuvien muokkaukseen että järjestelyyn. Molemmat osat ovat laajentuneet verrattuna edeltäjään X2:een. Kuten Lightroomissa, jpg- ja raakakuvia käsitellään samalla tavalla, ja vaikutuksen tekee, että X3 tunnistaa uusimpienkin kameroiden raw-profiilit. Näkymä on aika paljon Lightroomin tapainen. Kuva on keskellä, työkalut oikealla ja koko joukko esiasetuksia vasemmalla.
Liukusäätimet ovat kätevät, ja ohjelmassa on kaikki perustavat toiminnot, joten esimerkiksi valotuksen ja värien säätäminen käy helposti. Tehosteita on lukuisia, mutta jäimme kaipaamaan sellaisia toimintoja kuin HSL, perspektiivinkorjaus ja kehittynyt kohinanpoisto sekä Lightroomin hyviä netti- ja tulostusmahdollisuuksia. Näissä Exposure 3 on kilpailijaansa riisutumpi. Tasotoiminto on olemassa, mutta se on melko alkeellinen eikä siinä ole esimerkiksi säätötasoja.
Alien Skin on säilyttänyt vanhan lisäohjelmaideansa, sillä paitsi itsenäisenä ohjelmana Exposure 3 toimii myös lisäohjelmana Photoshop CC:ssä ja Lightroom CC Classicissa, mikä tuottaakin erinomaisen yhdistelmän.

Arvio

Todellinen vaihtoehto Lightroomille. Ainakin iIlmaista demoversiota kannattaa kokeilla.
Exposure X3:ssa ei ole samoja hienoja tulosteiden asettelumahdollisuuksia kuin Lightroomissa.

Ominaisuudet

Merkki
Alien skin