Apple Aperture 3

Aperture on selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma. Kaikkia kuvatiedostoja, myös raakakuvia, käsitellään samoilla työkaluilla.

#Ohjelmistot #Apple
8.3

Applen ohjelma muistuttaa monessa suhteessa Lightroomia, mutta itse asiassa tilanne on päinvastainen: Adobe tähtäsi Lightroomin julkistuksella vuonna 2006 juuri Apertureen, joka oli pääsemässä Mac-tietokoneita käyttävien valokuvaajien suosioon. Aperture on selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma. Kaikkia kuvatiedostoja, myös raakakuvia, käsitellään samoilla työkaluilla. Käsittely ei muuta alkuperäistiedostoa. Myöhemmin kuvat voidaan tallentaa esimerkiksi jpeg-muotoon. Kuvakokoelman hallinnassa Aperture on etenkin suuria kuvamääriä käsiteltäessä parempi ja nopeampi kuin Adoben vastaava. Sen sijaan Aperturen kuvankäsittely ei ole yhtä monipuolinen. Sillä ei esimerkiksi voi korjata automaattisesti objektiivien virheitä. Se onnistuu kuitenkin edullisen PT-Lens-liitännäisen avulla. Testikuvista ei tullut terävyydeltään ja tummien alueiden värintoistoltaan yhtä hyviä kuin testin parhailla ohjelmilla. Jos luottaa automaattisiin asetuksiin, väreistä tulee usein liian lämpimät. Nykyinen Aperture-versio on optimoitu Retina-näytöille. Ohjelmassa oli joitakin vakausongelmia. Sillä ei esimerkiksi voinut avata Canon EOS 5D Mark III -kameran raakakuvia, jos kuvattaessa oli ollut käytössä ensisijainen huippuvalotoisto. Iphoto-ohjelman kuvakirjastot voi tuoda sellaisenaan Apertureen.

Arvio

Aperture oli markkinoille tullessaan uuden sukupolven kuvankäsittelyohjelmien tienraivaaja. Se ei kuitenkaan ole kehittynyt yhtä nopeasti kuin Adoben Lightroom, ja siksi se on menettänyt johtavan asemansa.

Ominaisuudet

Merkki
Apple