Corel AfterShot Pro 3

Vaikka Adoben Lightroom hallitsee hintaluokkaansa, Corel julkaisi kiinnostavan uutuuden AfterShot-ohjelmasta. Mukana on raakakuvamuunnin.

tekijä Välineopas #Ohjelmistot #Corel
8.3

Corel AfterShot Pro 3 muistuttaa paljon Lightroomia. Keskelle näyttöä voi valita joko kuvien miniatyyriesikatselut tai työstettävän kuvan kokonaisuudessaan. Oikealla puolella ikkunaa ovat työkalut, joita käytetään jpeg- ja raakakuvien käsittelyyn. AfterShot Pro 3 toimii Lightroomin tavoin myös raakakuvamuuntimena. Vasemmalla puolella on AfterShotin suurin vahvuus. Corel-ohjelmistossa on nimittäin päästy eroon kuvien tuonnista. Ohjelma työskentelee suoraan kirjastojen avulla. Kuvia työstetään yksinkertaisesti suoraan kansioista, jotka löytyvät koneeltasi. Se antaa käyttöön vapautta ja varmuutta ja säästää aikaa. After- shot ei tee muutoksia alkuperäiseen kuvaan. Vasta kun tarvitsee muokatusta kuvasta käytettävän version, se viedään jpeg-kuvaksi samaan tapaan kuin Lightroomissakin. Jos arvostaa yhden ohjelman sisällä toimivaa työskentelyä Elementsin ja Photoshopin välillä kikkailun sijaan, kannattaa kokeilla Corelia. Oikean laidan työkaluvalikoima ei ole aivan yhtä laaja kuin Lightroomissa. Niiden käyttö on kuitenkin vaikeampaa, koska pienikin liukusäätimen siirto vaikuttaa kuvaan voimakkaasti. Ohjelma terävöittää kuvia kauniisti, mutta ei poista kohinaa kuvista yhtä tarkasti kuin Adobe. Ohjelma ei esimerkiksi erottele yksityiskohtia ja tasaisia pintoja. Risuja ohjelma saa myös siitä, että automaattitoiminnot kuten tasot tai värien säätö tekevät vain harvoin kuvista parempia. Pisteitä ei nosta myöskään se, että Windows 8 -käyttöjärjestelmässä ohjelma kaatui, jos kohdekansiossa oli raakakuvia, joita ohjelma ei tunnista. AfterShot Pro 3 teki vaikutuksen. Siitä huolimatta Lightroomilla ei ole pelättävää, ainakaan vielä.

Jotta pystyimme avaamaan Fujifilm X-Pro2:lla kuvattuja raakakuvia tällä ohjelmalla, meidän oli ladattava Corelin sivuilta erillinen kameraprofiili. Kyseinen profiili oli maksuton, mutta kaikki lataukset eivät ole. Monet päivityksistä maksavat parista eurosta noin 15 euroon. Ohjelmiston hinta, 90 euroa, on itsessään kohtuullinen. Käytännössä maksulliset päivitykset nostavat hintaa.
Ehdoton etu Lightroomiin verrattuna on, että AfterShotissa voi käyttää tasoja kuvan muokkaamiseen. Tasot eivät ole yhtä monipuolisia kuin Photoshopissa, vaan säätötasoja. Odotukset tätä toimintoa kohtaan olivat korkeat. Käytännössä tasojen avulla ei voinut tehdä juuri sen enempää kuin Lightroomin Adjustment Brush -työkalulla. Corel AfterShot Pro 3 toimii paitsi kuvankäsittelyohjelmana myös arkistointiohjelmana. Sen avulla kuviin voi lisätä tunnisteita, avainsanoja, värikoodauksen ja muita tunnisteita.

Conclusion

Itse määritetyn kansiorakenteen kautta toimiminen on sekä helppoa että nopeaa. Kuvankäsittely ei vaikuta alkuperäiseen kuvaan.
Liukusäätimet vaativat tarkkaa hiirityöskentelyä. Automaattitoiminnot eivät vakuuta. Ohjelma kaatui, kun kohtasi tuntemattoman raakakuvatiedoston.

Ominaisuudet

Merkki
Corel