anm_paintx9_01

Corel PaintShop Pro X9

Adoben haastaja

#Ohjelmistot #Corel
8.7

Corel PaintShop Pro X9-ohjelman käyttöliittymään avautuu kolme välilehteä. Vasemmanpuoleisin on arkistointiosio Manage, jossa tietokoneella olevia kuvia voi selailla, järjestää ja pisteyttää ilman, että niitä täytyy avata ohjelmaan. Keskimmäinen välilehti on Adjust. Se on tarkoitettu vähemmän rutinoituneille käsittelijöille ja siinä kuvia voi käsitellä kevyesti sekä lisätä valmiiden esiasetusten mukaisia tehosteita. Oikeanpuoleinen välilehti Edit mahdollistaa täysimittaisen kuvankäsittelyn valikkoineen, oikoteineen ja tasoineen. Mukana on myös säätötasoja ja vasemmassa reunassa työkalupakki.
X9 ymmärtää hyvin uusimpiakin raakatallennusmuotoja. Testaushetkellä Canon EOS 5D Mark IV oli niin uusi, ettei sen raw-profilia vielä ollut missään ohjelmassa, mutta oli hienoa, että pienoiskuvat näkyivät X9:ssä, joten aiheen ja valotuksen tarkistus sujui, vaikkei kuvia vielä voinut työstää. X9:n uutuuksiin kuuluvat valmiit kuva- ja tekstimallit sekä liukuvärisuodin, jolla voi esimerkiksi voimistaa taivaan väriä. Myös useamman tiedoston yhtaikainen käsittely sujuu aiempaa juohevammin, ja ohjelma toimii nyt kaiken kaikkiaan selvästi paremmin. Käyttöliittymä on yksinkertaisempi ja hyvin toimiva, joskin on outoa, että niinkin tärkeä toiminto kuin Curves on piilossa kahden portaan takana ilman oikotiepainiketta.
PaintShop Prota kannattaa kokeilla, jos on kyllästynyt Adoben CC-konseptiin tai Elementsin mahdollisuudet eivät tunnu riittäviltä. X9 on varteenotettava ja edullinen kilpailija Photo­shopille. Toiminnot ovat paljolti samoja, mutta X9:ää ei ole yhtä mukava käyttää. Esimerkiksi raakakuvien muuntamisessa kohinanpoisto ei ole samaa tasoa.

Jos sinulla on jo kokemusta Photoshopista tai Elementsistä, huomaat pian, että kaikki perustyökalut löytyvät myös PaintShop Pro ohjelmasta. Mukana on myös hieman automatisoituja toimintoja, kuten Spot Healing Brush, jolla voi poistaa esimerkiksi pölyhiukkasia kuvasta. Corelilla on näille toiminnoille omat nimityksensä, eivätkä ne toimi aivan yhtä hienosti kuin Adobella. Kaikkein edistyneimpiä toimintoja, kuten Content-Aware Move -työkalua, joka täyttää automaattisesti valitun alueen, ei PaintShop Prosta löydy. Adoben ohjelmista saa napsauttamalla hiiren oikeaa painiketta kuvan päällä esille tilanteeseen sopivia vaihtoehtoja. Tällaista mahdollisuutta ei ole PaintShop Prossa.
Voi sanoa, että PaintShop Pro X9 on karkeampi ja kehittymättömämpi versio Photoshopista. Mutta Corelilla on myös hyvät puolensa. Pidimme siitä, että PaintShop Prossa voi säätää valintaikkunan kokoa. Hyvä yksityiskohta on myös, että kuvankäsittelyn historian voi tuoda tekstitiedostoksi, josta voi myöhemmin nähdä tarkasti, mitä kuvalle on tehty. Siitä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun halutaan tehdä täsmälleen samanlainen muotokuva kuin aiemmin.
Ohjelmasta saa 90 eurolla Ultimate-version, jossa perusohjelman lisäksi on joukko muita ohjelmia, esimerkiksi kehittynyt raakamuunnin AfterShot Pro. PaintShop Pro X9 on tosin jo itsessään niin monipuolinen ja hyvin toimiva, että lisukkeille ei ehkä ole tarvetta.

Arvio

PaintShop Prosta on tullut varteenotettava vaihtoehto Photoshopille.
Ennen kaikkea ohjelman hinta on erittäin kilpailukykyinen.
PaintShop Prossa ei toistaiseksi ole Photoshopin uusimpia, älykkäitä
mahdollisuuksia kuten esimerkiksi sisältötietoisia toimintoja.

Ominaisuudet

Merkki
Corel