DxO FilmPack 5 Elite Edition

Jos kuvasi kaipaavat vahvaa ja poikkeavaa ilmettä, voi tämä ohjelma olla seuraava ostoksesi. Menneiden aikojen fimitehosteita ei kenties ole siinä kuin monessa muussa ohjelmassa, mutta se yllätti silti todella myönteisesti.

#Ohjelmistot #DxO
8.7

FilmPack on nimensä mukaisesti tehokas oikotie saada digitaalikuva muistuttamaan menneiden aikojen filmikuvia. Ohjelmassa on peräti 121 ennakkoasetusta. Niiden avulla saadaan kuvalle yhdellä napsautuksella esim. mustavalkoisen Ilford Deltan, värikylläisen Fuji Velvian tai rakeisen Polaroidin ilme. Filmitehostepaljouden avulla pääsee hetkessä alkuun, mutta hauskuus alkaa toden teolla vasta sitten, kun käyttäjä päätyy tekemään omia hienosäätöjään.
FilmPackissa on nimittäin runsaasti toimintoja, joilla on entistä helpompaa ja nopeampaa muokata Elementsissä ilmeikkäitä, luonteikkaita kuvia. Käyrätoiminnolla voidaan säätää kontrastia täsmälleen, ja ohjelma mahdollistaa myös kuvan pienrakenteiden korostamisen Micro-contrast -toiminnolla, jolla syntyy laajasävykuvan tapainen hiukan raaempi ilme.
Ohjelmassa on Vibrance värien hellävaraiseen vahvistamiseen ja toiminnot väritasapainon, kylläisyyden ja kirkkauden nopeaan kuusiportaiseen säätämiseen. Kuvaa voidaan pehmentää ja vinjetoida ja päättää itse, mihin tehosteen keskus sijoittuu. Ohjelman runsaat toiminnot toimivat erittäin hyvin. Ainoa pieni miinuksemme tulee siitä, että muokkausten nollaaminen on vaivalloista, jos ne eivät miellytäkään. Tässä olisi pieni peruutus- tai Reset-painike tehnyt terää kunkin säätimen kohdalla.

Vähemmän kovakourainen

FilmPack tarjoaa myös mahdollisuudet lisätä kuviin kehyksiä ja sävytyksiä sekä tuoda virtuaalisesta pimiöstä valoraitoja kuviin. Niiden valikoima on kuitenkin varsin rajoitettu, ainakin kun vertailukohtana käytetään Nik Google Collectionin Analog Efex Pro 2:n runsaampaa valikoimaa. Analog Efex Pro 2 on parempi vaihtoehto myös jos kuvien halutaan näyttävän todella ajan runtelemilta ja niihin halutaan lisätä naarmuja ja pölyä. Siinä ei toisaalta ole samoja tehokkaita työkaluja ilmeikkäiden kuvien tekemiseen kuin FilmPack 5 Elite:ssä.

Arvio

FilmPack 5:n vahvuus on se, että sillä on helppoa ja hauskaa tehdä näyttäviä ja persoonallisia kuvia vain kokeilemalla. Kehysten, naarmujen ja pölyn lisäämiseen se ei ehkä ole niin monipuolinen työkalu kuin pari muuta ohjelmaa, ja hintakin on korkeahko. Toisaalta kuvien muokkaamisominaisuudet ovat paremmat kuin Photoshop Elementsissä.

Ominaisuudet

Merkki
DxO