DxO OpticsPro 11 Elite Edition

Ranskalaisessa kuvankäsittelyohjelmassa on nyt kasvojentunnistustoiminto. Se toimii paljon paremmin kuin Lightroomissa, ja säädöt osuvat kohdilleen.

#Ohjelmistot #DxO
8.9

DxO OpticsPro 11 Elite Edition Photoshopin ja Lightroomin tapainen raakakuvamuunnin ja kuvankäsittelyohjelma. Monia oletussäätöjä voi lisätä jo kuvaa avattaessa. Vääristymät häviävät kameran ja objektiivin profiilin perustella. Smart Lighting -toiminto parantaa valotusta ja lisää kuvaan kohinanpoiston. Kaikki toiminnot ovat tarkkoja ja lopputulos hyvä. Tarvittaessa käyttäjällä on lukuisia säätömahdollisuuksia. Yleisesti ottaen kuvissa on jo valmiiksi enemmän kontrastia ja valoisuutta kuin Lightroomin käsittelemättömissä kuvissa.
Yksi suurimmista uutuuksista on kasvojen tunnistus. Toiminto on myös Lightroomissa, jossa sitä käytetään kuvien järjestämiseen. DxO käyttää toimintoa järkevämmin, nimittäin kuvien parantamiseen, ja se toimii. Punaiset silmät katoavat yhdellä napsautuksella. DxO löytää punaiset silmät ja muuttaa ne mustiksi. Smart Lighting -toiminnossa napsauttamalla Spot Weighted -valintaa DxO tutkii, onko kuvassa kasvoja ja säätää sen mukaan kuvan kirkkauden. Toiminto muistuttaa kameran valotuksen pistemittausta. Jos kuvassa ei ole kasvoja, kuvasta voi valita alueen, jonka haluaa valottuvan oikein. Toiminto on näppärä.
Ohjelmassa on kaksi tapaa poistaa kohinaa. Ohjelma tarjoaa HQ-toimintoa oletuksena. Se toimii hyvin, mutta niissä kuvissa, joissa on paljon kohinaa, voi valita kohinanpoistoksi yhdellä napsautuksella Prime-toiminnon. Se analysoi kuvan ja antaa hyvän tuloksen suurilla ISO-herkkyyksillä otetuille kuville. Kokonaisuudessaan ohjelman avulla voi saada aikaan kauniita kuvia, jopa pahasti kohisevista kuvista.

Prime-toiminnon huono puoli on, että sitä käytettäessä raakakuvien muuntaminen kestää kauemmin. Toiminto on kuitenkin nopeampi kuin edellisessä ohjelmaversiossa. Testimme mukaan suurella ISO-herkkyydellä otetun kuvan muuntaminen kesti OpticsPro 10:ssä 56 sekuntia. Versiossa 11 saman kuvan muuntaminen kesti 29 sekuntia. Vertailun vuoksi todettakoon, että Lightroom muunsi kuvan 5,5 sekuntissa. OpticsPro 11 muunsi saman kuvan oletuksena päällä olevaa HQ-kohinanpoistoa käytettäessä 9,5 sekunnissa. Lightroomissa saa säätöjä käyttämällä lähes yhtä hyvän tuloksen. Toisaalta Lightroomin käyttö on kaukana yhden napsautuksen taktiikasta. Säätäminen vaatii paljon värkkäämistä. Lisäksi väreistä tuli kauniimmat DxO:n ohjelmalla. Vain kuvien vieminen ohjelmasta ei yltänyt lähellekään Lightroomin nopeutta.
Microcontrast-toiminnolla kuvan eri pinnoille saa enemmän tarkkuutta. Se sopii erityisesti arkkitehtuurin ja maisemakuvien käsittelyyn ja sen voi lisätä yhdellä napsautuksella. Tämä toiminto on yhteydessä kasvojentunnistukseen siten, että ohjelma välttää lisäämästä mikrokontrastia sellaisiin kuviin, joissa on ihmisiä, koska lopputulos näyttäisi hyvältä vain harvoin.
Toisin kuin Lightroomissa, käyttäjän ei tarvitse erikseen tuoda kuvia ohjelmaan. Kuvia etsitään ja käytetään suoraan koneen kansiorakenteesta. Yksi vaihe jää siis välistä, jolloin pääsee hyppäämään suoraan kuvien käsittelyyn. Vastaavasti ohjelmasta puuttuvat Lightroomin kehittyneet järjestelymahdollisuudet. Ohjelman mukana tulee Lightroomin liitännäinen. Sen avulla kuvia voi lähettää Optics Pro -ohjelmaan, säätää niitä ja palauttaa kopiot takaisin Lightroomin kirjastoon. Toiminto on näppärä silloin, jos käyttää Optics Pron säätöjä ja Lightroomin järjestelytoimintoja.
Käyttöliittymässä on helppo vaihtaa järjestelynäkymän ja käsittelynäkyvän välillä. Säädöt löytyvät ikkunan oikealla puolella olevasta paneelista kuten Lightroomissakin. Ne on jaoteltu erilaisiin aihealueisiin kuten väreihin ja valotukseen. Hiukan hämmentävää on se, että samat paletit löytyvät usean eri otsikon alta.

Arvio

Antaa automaattiasetuksilla hyvän lopputuloksen raakakuvamuuntimena. Hyvät säätömahdollisuudet. Erittäin hyvä kohinanpoisto.
Kuvien järjestelymahdollisuudet ovat rajalliset. Ohjelma muuntaa raakakuvat tavallisiksi kuvatiedostoiksi Lightroomia hitaammin.

Ominaisuudet

Merkki
DxO