GIMP 2.10

Laaja ja ilmainen kuvankäsittelyohjelma, joka kaiken lisäksi on saatavilla suomeksi. On paljon, mitä Gimp ei osaa, esimerkiksi raakamuunnosta, ja ohjelman opettelu vaatii työtä.

tekijä Välineopas #Ohjelmistot #GIMP
8.3

Gimp on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, joka tosiharrastajat ovat luoneet tosiharrastajille. Sen voi ladata osoitteesta gimp.org Windows-, Linux-, Unix- ja nyt myös OS X -koneille. Gimpin aiemmat versiot oli selvästi suunnattu asiaan vihkiytyneille, mutta nyt ohjelma on saanut Photoshopia muistuttavan, yhtenäisen käyttöliittymän, joskin valikot ja oikotiepainikkeet ovat selvästi omanlaisiaan. Gimp asentuu ongelmitta suomeksi, ja ohjelmaa voi kustomoida yksityiskohtia myöten. Esimerkiksi kuvakkeiden kokoa voi muuttaa. Ohjelmassa voi käyttää tasoja, ja Värit-valikossa on koko joukko klassisia kuvankäsittelytyökaluja, värien lisäksi mm. valon säätämiseen. Työkalujen tarkkuus ja monipuolisuus ei kuitenkaan ole läheskään Adoben ohjelmien luokkaa. Lisäksi kestää aina hetken, ennen kuin tehty muutos tulee näkyviin.
Monet toiminnot on tarkoitettu kuvien kääntämiseen ja kiertämiseen sekä perspektiivin hallintaan, maalaukseen ja vastaavaan. Gimp ei avaa raakakuvia, vaan se vaatisi Darktablen tai RawTherapeen kaltaisten ilmaisohjelmien apua. Toiset rakastavat Gimpiä, ja etuna on tietysti, että ohjelma on ilmainen ja suomenkielinen, mutta käytettävyys ja mahdollisuudet ovat maksullisia ohjelmia heikommat.

Arvio

Toiset rakastavat Gimpiä, ja etuna on tietysti, että ohjelma on ilmainen ja suomenkielinen, mutta käytettävyys ja mahdollisuudet ovat maksullisia ohjelmia heikommat.

Ominaisuudet

Merkki
GIMP