anm_on1_logo

ON1 Photo RAW 2017

ON1 lupaa, että sen uusi raakamuunnin on nopea ja siihen tulee jatkuvia parannuksia. Ensimmäinen lupaus on liioittelua ja toinen on todellakin tarpeen.

#Ohjelmistot #ON1
6.4

Yhdysvaltalainen ON1 on tehnyt uuden raakamuuntimen, jota voi käyttää joko itsenäisenä tai Adoben ohjelmien laajennuksena.
Valmistaja väittää, että muunnin on salamannopea, mutta käyttäjä joutuu odottelemaan silloin tällöin, eikä kuvien vientitoiminto ole vaikuttava. Lightroomissa kesti 56 sekuntia viedä 20 raakakuvaa, kun taas Photo RAW käytti minuutin ja 20 sekuntia samaan työhön. Järjestelytila on kuitenkin nopea, eikä kuvia tarvitse tuoda. Käyttäjä vain valitsee haluamansa kansion ja ryhtyy työhön. Kuville voi antaa tähtiä, väritunnuksia ja hakusanoja, ja kaiken kaikkiaan järjestelyosio onkin erinomainen.
Kuvankäsittelyssä sen sijaan on puutteita. Kohinanpoisto ei ole erityisen tehokas, eikä valkotasapainoa voi säätää kelvineissä. Tulos ei myöskään eroa sen mukaan, valitaanko esiasetukseksi As Shot, Daylight tai Auto. Photo Raw’n oletusarvona on siis, että kuvat on otettu päivänvalossa, eikä se itse pysty tarjoamaan parempaa vaihtoehtoa. Kaipasimme myös mahdollisuutta säätää useita kuvia yhdellä kertaa ja käyttää samoja säätöjä uudelleen. Käyttöliittymä on sekava. Esimerkiksi muiden kuin perussäätöjen valinta vaatii jatkuvaa Show More -painikkeen käyttöä.
Hyvät esiasetukset ja järjestelyosio eivät korvaa kuvankäsittelyn puutteita eivätkä käyttöliittymän sekavuutta. Kyseessä on kuitenkin ohjelma, jota kehitetään jatkuvasti, joten voimme vain toivoa, että pahimmat puutteet korjataan pian.

Effects-välilehdellä on valittavissa 22 erilaista tehostetta, jotka voi lisätä kuviin. Mukana on esimerkiksi terävöitys ja kohinan poisto, mutta myös erikoisempia vaihtoehtoja, esimerkiksi pintarakenteita. Jokaisella tehosteella on oma liukusäätimensä ja asetuksensa, mutta kokonaisuudesta tulee äkkiä vaikeasti hahmotettava, ja on vaikea tietää, mitä säätöjä kannattaisi käyttää. Onneksi ON1 on kehittänyt myös koko joukon esiasetuksia ja suotimia, jotka yhdistävät tehosteita eri tavoin. Pienistä esikatseluikkunoista näkee nopeasti, miten säädöt vaikuttavat lopulliseen kuvaan. Valittavissa on monia mainioita säätöjä, esimerkiksi muuntaminen mustavalkokuvaksi.

Kuvankäsittelyosiossa näytölle tuleva esikatselukuva on toisinaan osittain pikselöitynyt, joten siihen ei voi täysin luottaa. Pikselöitymistä tapahtuu esimerkiksi käytettäessä Skin Retouching -toimintoa, joka silottaa ihoa. Kaiken kaikkiaan tämä toiminto on hiukan hullunkurinen, sillä tulos on usein epäluonnollinen ja kasvojen ja hiusten ympärille ilmestyy utuinen hohde.

ON1 toivoo saavansa käyttäjiltä parannusehdotuksia, jolloin nämä voivat olla mukana kehittämässä ohjelmaa. Ja siihen on todellakin tarvetta, jos haluaa käyttää Photo RAW’ta raakakuvien tavallisimpiin muutoksiin, sillä esimerkiksi Lightroom on tässä huomattavasti parempi. Ajatuksena on kuitenkin, että ohjelma päivittyisi 4–6 viikon välein ja että tekeillä olisi jo objektiivivirheiden automaattinen korjaus, jota kaipasimme. Emme välittäisi käyttää ohjelmaa sellaisena kuin se oli sitä testatessamme, mutta jos uusia, käyttökokemuksiin perustuvia versioita todella tulee jatkuvasti, Photo RAW’sta voi piankin tulla varteenotettava vaihtoehto Lightroomille. Vielä ei kuitenkaan olla niin pitkällä.

Arvio

Ohjelmassa on mainio järjestelyosio ja monia hyviä ja tehokkaita esiasetuksia, joita on helppo käyttää.
Käyttöliittyvä on sekava, ja kuvankäsittelyosiossa on puutteita sekä toimintoja, jotka eivät vielä toimi kovinkaan hyvin.

Ominaisuudet

Merkki
ON1