anm_phaseOne10_01

Phase One Capture One Pro 10

Kehittynein kuvankäsittelyohjelma on tanskalainen, ja nyt siitä on tullut versio 10, jossa erityisesti terävyyteen vaikuttavat toiminnot ovat parantuneet.

tekijä Välineopas #Ohjelmistot #Phase One
8.6

Phase One Capture One Pro 10 sopii ennen kaikkea muotokuva-, muoti- ja mainoskuvaajille. Monia ammattilaisia ihastuttaa, että Capture One toimii erityisen hyvin silloin kun kamera on kuvattaessa liitetty ohjelman ja johdon avulla tietokoneeseen.
Meille muille Capture One muistuttaa Lightroomia. Sen näkymä on jokseenkin samanlainen, ja kuvat on ensin tuotava kamerasta, muistikortilta tai kovalevyltä ennen kuin niitä voi käsitellä, ja käsittelyn jälkeen ne on vietävä ennen käyttöä. Capture One Pro 10:ssä on kuitenkin paljon enemmän monipuolisia toimintoja kuin Lightroomissa. Versioon 9 verrattuna on pari suurta uutuutta. Ensimmäinen on proofing-toiminto. Riippumatta siitä, mitä ohjelmaa käytät, voit käsitellä kuvaa haluamallasi tavalla, mutta kuvasta tulee hieman erilainen riippuen siitä, miten sitä lopullisesti käytetään.
Proofing-toiminto mahdollistaa, että tarkistat etukäteen, millainen kuvasta tulee, jos viet sen esimerkiksi sRGB- tai Adobe RGB -muodossa. Jos tulostat kuvan, voit nähdä, miltä se näyttää erilaisilla paperiprofiileilla. On avartavaa huomata, että esimerkiksi värit ja terävyys voivat vaihdella merkittävästi.
Toinen uutuus on, että tuodun kuvan terävyys muodostuu kolmessa itsenäisessä vaiheessa. Ensimmäinen vaihe on Lens Corrections, jossa korjataan sen objektiivin tunnetut virheet, jolla kuva on otettu. Seuraava vaihe on luova terävöitys, jossa valitaan sellainen terävyys, joka arvioidaan aiheeseen sopivaksi. Viimeisenä on Output Sharpness, jossa voit itse tai esiasetusten kautta lisätä terävyyttä, jos esimerkiksi tarkoituksena on tehdä kuvasta tuloste eikä katsoa sitä näytöltä.

Capture One 10:n kehittäjä on Phase One, joka valmistaa myös muun muassa keskikoon kameroita, joista halvin maksaa noin 28 000 euroa. Capture One 10:tä on optimoitu niin, että sen pitäisi olla nopeampi ja vakaampi, ja lisäksi se käsittelee pakattuja raakatiedostoja entistä paremmin. Lisäuutuus on, että tethered shooting -tilassa eli silloin, kun kuvataan suoraan kamerasta Capture Oneen, on nyt mahdollista käyttää muitakin kuin Phase Onen omia kameroita, nimittäin Canonia, Nikonia ja Sonya. Se on erityisen kiinnostavaa mainoskuvauksessa, kun kameraa ympäröivät heijastimet ja muut valaisulaitteet, tai kun kamera on ripustettu kattoon ja sillä kuvataan suoraan alaspäin esimerkiksi ruokaa tai huonekaluja.
Päivittäminen vanhasta versiosta on halvempaa kuin uuden ohjelman ostaminen, ja versio 10 ilmainen version 9 omistajille. Ohjelmaa voi myös vuokrata noin 15–25 euron kuukausihinnalla vuokrausajan pituudesta riippuen. Kieli on englanti, mutta sijalle voi valita myös ruotsin.

Arvio

Capture Onen versio 10 sisältää hyödyllisiä ja järkeviä, ammattilaiskäyttöönkin sopivia parannuksia, ja kolmivaiheinen terävöitys toimii hyvin.
Sekä toiminnot että ohjelman opettelu ovat aivan liian monimutkaisia
tavallisen valokuvauksen harrastajan näkökulmasta.

Ominaisuudet

Merkki
Phase One