Serif Affinity Photo

Uusi Affinity Photo astuu suoraan Photoshopin tontille ja houkuttaa nopeammalla ja selkeämmällä työnkululla sekä huomattavasti huokeammalla hinnalla.

#Ohjelmistot #Serif
8.9

Serif Affinity Photo yllättää jo ensi kertaa käynnistettäessä. Siitä näkee heti, että kysymyksessä on selkeä, loppuun asti ajateltu ja ammattimainen ohjelma, ja kun käyttäjä myöhemmin sukeltaa sen moniin toimintoihin, käsitys vain vahvistuu entisestään.
Ohjelma pystyy hoitamaan suunnilleen samat tehtävät kuin Photoshop, aina raakamuunnoksesta kuvankäsittelyyn – mutta visuaalisemmin ja tyylikkäämmin. Esimerkiksi tehosteiden vaikutus kuvassa näytetään saman tien, eikä niitä tarvitse ensin lisätä kuvaan. Vaikkapa Live Lighting, jossa kuviin lisätään valonlähteitä, on yksi todella loistavan selkeästi toimivista toiminnoista. Valojen sijaintia, voimakkuutta ja suuntaa kuvassa hallitaan kahvoilla, ja monipuoliset työkalut tekevät tästä toiminnosta tarkan ja käyttökelpoisen.
Jos kuvankäsittely on entuudestaan tuttua, ei kestä kauaakaan, kun ohjelman monet toiminnot tulevat tutuiksi. Ohjelman serif.com-kotisivulla on lisäksi opastusvideoita, joiden kanssa kuvankäsittelyssä pääsee alkuun.
Päinvastoin kuin Photoshopissa, jonka toiminnot löytyvät lähinnä valikoista ja alivalikoista, ovat Serifin suunnittelijat mahduttaneet ne työikkunaan. Kuvakkeet ovat värikkäitä ja hyvän näköisiä – ja siksi myös puhuttelevampia. Viiden työskentelyalueen vuoksi käytettävissä olevien toimintojen vaihtaminen on helppoa sen mukaan, tehdäänkö raakamuunnosta, kuvankäsittelyä vai viedäänkö kuvaa tiedostoksi.
Parannettavaa on esim. liitännäisten yhdentämisessä ohjelmaan, kuvien järjestelyosiossa ja raakakuvamuuntimen kohdeprofiileissa. Ohjelma on kuitenkin täysimittainen ja tehokas. Sen vuoksi uskomme, että se tulee menestymään.

Affinity Photo on suunniteltu Mac-tietokoneille, eikä se siksi toimi Windows-laitteissa. Ohjelma on koodattu alusta pitäen toimimaan Macin käyttöjärjestelmässä, ja se todella näkyy sekä suorituskyvyssä että siinä, miten ohjelma – päinvastoin kuin Photoshop – toimii täysin yhteen Yosemiten näyttöominaisuuksien, esimerkiksi kokonäyttötilan, sekä Magic Mousen toimintojen kanssa. Kuvan suurentaminen ja siinä siirtyminen toimivat siksi paremmin.
On vaikea uskoa, että Adoben Creative Cloudia jo käyttävät valokuvaajat vaihtaisivat pois Photoshopista, koska se toimii todella hyvin yhteen esim. Lightroomin kanssa. Niiden taas, jotka eivät halua maksaa kuukausimaksua tai etsivät edullisempaa ammattimaista vaihtoehtoa, on hyvin vaikeata ohittaa Affinity Photoa. Yritys on kaiken huipuksi ilmoittanut, että se tulee ottamaan huomioon Windows-versioon kohdistuneen tiedustelujen tulvan. Se merkitsee, että myös Windows-käyttäjät saavat piakkoin oman versionsa.

Arvio

Ammattimainen, nykyaikainen, selkeä ja suorituskykyinen ohjelma todella edulliseen hintaan. Joihinkin tarkoituksiin parempi kuin Photoshop.
Affinity Photo toimii tällä hetkellä vain Mac-tietokoneissa. Yritys on kuitenkin ilmoittanut, että myös Windows-versio tulee markkinoille lähiaikoina.

Ominaisuudet

Merkki
Serif